Twitter

Publicació del periodista Santi Capellera, sobretot informativa però també personal, en què s'intenta donar informació fidedigna de l'actualitat en general i aportar bones reflexions i vibracions sempre positives.

ACN

dissabte, 5 de juliol de 2014

Que TV3 dediqui un prime time de dissabte per retransmetre havaneres, símbol del colonialisme espanyol de fa 2 segles, diu molt de la política informativa d'alguns sectors de la nostra televisió pública


Havaneres a Calella de Palafrugell...
*Santi Capellera i Rabassó, periodista

Les havaneres, cançons aparentment inoqües, que parlen de negres, de masclisme i de les bondats de l'època colonial espanyola, mentre els cubans, amos lícits de la seva terra i desposseïts d'ella, netejaven la merda i treballaven en règim d'esclavatge pels espanyols, catalans assimilats espanyols inclosos... Fins que als cubans se'ls van inflar les pilotes i es van acabar les prerrogatives dels "indianos". 

Quina vergonya, per aquells catalans, que, per quatre duros i a costa d'humiliar altres éssers humans, van ser connivents i còmplices d'uns dictadors feixistes que, a dia d'avui, encara tenen Catalunya com tenien Cuba fins el 1898. I TV3 anar fent espanyolisme folklòric. Quin fàstic, sincerament! 

Repasseu la lletra vergonyant de l'havanera "El meu avi". Vergonya i llepaculisme a l'espanyol conqueridor, amb plors de perdedors per compte d'altri: "varen morir a coberta, varen morir al peu del canó". El canó de qui? I per quina 'noble' causa? Mentre els esclavets catalans morien per Espanya, a Madrid, la classe dirigent, seguia vivint a dojo, sense cap mena de privació i burlant-se dels desgraciats que enviaven a morir al peu del canó. Rucs instrumentalitzats, que per quatre duros i una hisendeta van perdre tota dignitat. No tot s'hi val a la vida. I els diners no ho poden comprar tot, com encara es pensen avui els hereus d'aquell despotisme.  Després de la inevitable pèrdua, Valle Inclán va escriure "Luces de Bohemia" com una mena de lament. Sempre es lamenten els espanyols quan els arriba l'hora de la crua veritat. Mentre, no fan res per evitar el mal, i van vivint amb els recursos i els guanys dels altres. Una cultura lamentable, que avui encapçales, entre altres, botiflers com Fainé, Rosell, Oliu, el senyor "Freixenet", Lara i altres desaprensius amb interessos espanyols. Elements que no volen saber res de canviar l'estatu quo actual, i que s'alcen en la seva pretesa (i erràtica) raó contra el 90 per cent del poble que surt als carrers a fer cadenes humanes, manifestacions i V de futura victòria. Encara no han entès res, aquests galifardeus. 

Què es pensaven, aquells que ocupaven Cuba, Güam i Filipines?, que el "mòmio" duraria pels segles dels segles? També s'ho pensen de Catalunya, això! I van dats. Per mi, poden desaparèixer per sempre les havaneres, música de colonitzadors impresentables. Com poden desaparèixer els toros i altres manifestacions de prepotència hispànica, inclosa la Roja.

Mentre la televisió pública de Catalunya homenatja esclavament l'herència colonialista espanyola cantant havaneres fetes a Càdis o Sevilla (o a Calella i escrites en castellà per autors locals), els papers de Salamanca es queden a Salamanca, ens arrabassen l'exitosa immersió lingüística, ens retallen el pressupost, ofeguen la Generalitat fins a la sacietat, ens roben els beneficis del Port de Barcelona per que ens diuen que hem de ser "solidaris" amb ports espanyols que badallen pèrdua rere pèrdua sense remei, i declaren "il·legal" un torneig d'hoquei patins que només es juga al nostre país, precisament per commemorar els 300 anys d'esclavatge que porta des del 1714 i advertir que "una subrogació nacional, econòmica i social d'aquesta mena no s'ha de tornar a donar mai més". I mentre, en Monago i els seus capsigranys, amb molts dels beneficis generats a Catalunya, propaganditzen la rebaixa d'impostos en la seva terra erma. Quines ments més obtuses, vuitcentistes i dictatorials, encara. I després s'emplenen la boca de democràcia i d'europeisme. I encara hi ha apoltronats que defensen la "tercera via" com a veritables il·luminats. La única via és la de fugir immediatament.  

I què fa la nostra televisió pública? Doncs, en l'any de la possible independència de Catalunya, va transformant banderes catalanes en rojigualdes sempre que pot i, sobretot,  quan al davant hi figura el President Mas, els Consellers o algú del Govern. I retransmet cantades d'havaneres (esclaves) amb càrrec a l'erari públic, amb el munt de coses que hi ha al país per ensenyar, per prendre consciència de la nostra identitat i per sentir-nos-en orgullosos.

Ens ho haurem de fer mirar, sincerament, perquè ni que els efluvis del rom cremat en siguin l'esquer, el fons d'aquesta manifestació és ben patètic. Com a mínim històricament.

Arxiu del blog

Aquest sóc jo... de vegades

Aquest sóc jo... de vegades

Dades personals

Encamp, Andorra la Vella, Andorra
Llicenciatura de Periodisme a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. ESADE Class of 1990 · Ciències Polítiques i de l'Administració · Politics 1979-1980 Locutor de “Los 40 Principales” a Ràdio Móra d’Ebre i a tota la xarxa d´emissores SER Meridionals on hi ha: Ràdio Reus, Ràdio Salou, i Ràdio Móra d’Ebre 1984-1985 Ràdio Popular de Reus (COPE). 1985-1987 Catalunya Ràdio. 1987-1995 Televisió de Catalunya (TV3) 1995-1997 Departament de Publicitat de la Cadena SER Catalunya 1997-2003 Generalitat de Catalunya, Gabinet de Mitjans de Comunicació i Oficina de Comunicació del Govern. Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. ADIGSA, Empresa Pública de la Generalitat de Catalunya 2003-2005 Director ACH RRPP BCN. 2005-2007 Última Hora Menorca. 2007 Redactor d'informatius a IB3 Radiotelevisió de les Illes Balears. 2007 Menorca Diario Insular. 2008-09 Quadrant de Menorca IB3Ràdio. 2008 El Temps. 2010 Quatre illes, IB3 Ràdio. 2011 fins a l'actualitat presentador programes audiovisuals als PPCC, Comunnity Manager i soci director del Taller de Comunicació "Bunistar&Perinno Produccions".

El meu més estimat

Publicacions, entitats i política

Seguidors

Ara en línia al blog

comptador visites