dimecres, 15 d’abril del 2015

Les audiències tornen a deixar Catalunya Ràdio sense lideratge, una dada momentàniament preocupant per un país immers en un procés sobiranista que vol arribar a ser un país normal




[El matí de] Catalunya Ràdio hauria de fer un gir de 90 graus 
*Santi Capellera i Rabassó, periodista

Segons les dades de l'Estudi General de Mitjans (EGM) de la primera onada del 2015, 'El Món a Rac1', amb Jordi Basté, segueix sent líder amb 607.000 oients. A 150.000 oients se situa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, amb Mònica Terribas (461.000), que aconsegueix augmentar, respecte de l’any passat, 51.000 oients. 

L’emissora del Grup Godó segueix tenint el lideratge a Catalunya amb un total de 786.000 oients. Aquestes dades representen 185.000 oients més que Catalunya Ràdio, que n’aconsegueix 601.000 i manté la segona posició.

El director de continguts de Catalunya Ràdio, Jordi Català, ha assegurat en declaracions a  El Singular Digital que “estem en una bona línia, però ens falta bastant per arribar a les xifres de Rac1”. “Hem pujat més que ells, i si ho comparem amb les dades anteriors, val la pena destacar-ho”, ha explicat.

Tot i així, les dues principals emissores del país perden oients respecte a l’última onada de desembre. RAC1 va batre rècord amb 824.000, per tant, n’ha perdut 38.000. I, Catalunya Ràdio n’ha perdut 31.000. El tercer lloc a Catalunya se l'endú la Cadena Ser amb 389.000 oients.egons les dades de l'Estudi General de Mitjans (EGM) de la primera onada del 2015, 'El Món a Rac1', amb Jordi Basté, segueix sent líder amb 607.000 oients. A 150.000 oients se situa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, amb Mònica Terribas (461.000), que aconsegueix augmentar, respecte de l’any passat, 51.000 oients. 

L’emissora del Grup Godó segueix tenint el lideratge a Catalunya amb un total de 786.000 oients. Aquestes dades representen 185.000 oients més que Catalunya Ràdio, que n’aconsegueix 601.000 i manté la segona posició.

El director de continguts de Catalunya Ràdio, Jordi Català, ha assegurat en declaracions a El Singular Digital que “estem en una bona línia, però ens falta bastant per arribar a les xifres de Rac1”. “Hem pujat més que ells, i si ho comparem amb les dades anteriors, val la pena destacar-ho”, ha explicat.

Tot i així, les dues principals emissores del país perden oients respecte a l’última onada de desembre. RAC1 va batre rècord amb 824.000, per tant, n’ha perdut 38.000. I, Catalunya Ràdio n’ha perdut 31.000. El tercer lloc a Catalunya se l'endú la Cadena Ser amb 389.000 oients.

Per això dic que hauria de fer un gir de 90 graus, només de 90. Ja n'hi hauria prou. Si al capdavant del programa matinal de la ràdio pública catalana hi hagués un periodista de veritat, amb ofici, amb coneixement compartit, amb cultura, amb experiència, amb ganes, amb força i sense estar supeditat a tercers, s'enduria el gat a l'aigua dels oients de tot el país. Els d'ara fan el que poden i saben, però parlem d’un altre nivell. Catalunya, en aquests moments té unes necessitats polítiques molt concretes, que són fer pinya cap a un mateix sentit en tots els aspectes. I no es pot permetre el luxe de distreure’s en res ni en ningú que no es centri bàsicament en el país i en els objectius de la majoria.

No ens fem trampes al solitari, i que, qui hagi de decidir que decideixi. Primer és el país i la informació vital pel país, i no la del país del costat. I parlo exclusivament i única de Catalunya Ràdio, perquè RAC1 és una emissora privada que pot fer el que creguin convenient els seus gestors o accionistes o el que siguin.

Pel programa matinal de Catalunya Ràdio (al qual canviaria immediatament el nom perquè fa anys i panys que porta aquest llast, i ja seria hora d’anar renovant sense pors, també els topònims) personalment proposo l'Agustí Esteve, del @2324nit, un gran periodista, ferm en els conceptes i rigorós en l’actitud, que s'està menjant fa moltes nits l'audiència de Televisió de Catalunya en la seva franja horària, i supera de llarg en qualitat, rigor i continguts altres espais semblants de la mateixa CCMA.

Un altre home capdavanter és Xavi Freixes, de @lanitarac1, que avança dia a dia en la seva trajectòria de programa de debat de nit, encara que a la tertúlia se li cola més d’una i un impresentables, com també li passa a Esteve.

El tercer que podria fer un gran paper al capdavant del matinal de la Ràdio Nacional de Catalunya seria Xavier Graset, líder d’audiència en la seva franja horaria a @oraclecatradio, un veterà del planter de la casa i una pedra preciosa en brut a qui Catalunya Ràdio mai no ha promogut com es mereix, com cal i de manera seriosa.

Segur que en tres mesos, tant Freixes, Esteve o Graset, (i poso tres homes de país que ho són i hi estan compromesos de manera ineluctable), separant els temes personals dels professionals -o sigui, sense necessitat del “compadreo” del parlar de fills, filles, dones, amics, marits i del club d'amiguets de cadascú-, estic segur que, qualsevol dels tres,  farien la bossa grossa de manera immediata, com ho estan fent en els seus respectius programes. I amb  el grau d’objectivitat professional que cal, però sense ser més papista que el Papa –tots hem de ser conscients d’on i per a quina causa treballem-, i amb seriositat i rigor, estic segur que posarien la Ràdio Nacional de Catalunya al capdavant de tot de les audiències del país amb una radio de qualitat i molt allunyada del mercat del peix i de la baixa estofa pròpia d’altres contrades.

Si alguna cosa caracteritza el gruix dels catalans, siguin de l’origen que siguin, pel que fa a les preferències informatives i dels programes dels media, és aquesta demanda de serietat i rigor en la informació que ens ve donada amb el mateix caràcter educacional de la nostra societat. Per això la SER encara té gairebé 400.000 oidors a tot el país, que no són ni tots socialistes, ni tots castellanoparlants, però sí que trien el rigor i s’allunyen dels personatges que semblen estar al sofà del menjador i no als serveis informatius dels mitjans públics.

Rigor, escombrar cap a casa el més objectivament possible, noves persones i molt canviants a les tertúlies, sense incendiaris, serietat i absència de groguisme  ni tanta olla barrejada que descol·loca l’oidor i no defineix cap línia informativa determinada i concreta. I a més, crec que seria molt important compactar el programa i fer-lo, només, de 6 a 11, la qual cosa obriria la possibilitat d’un segon espai amb un altre realitzador i un altre equip fins a les 13,00 hores, per trencar la rutina que ara és llarga, feixuga i sovint avorrida.

Una fórmula que potser caldria que el cap de continguts de la nacional de Catalunya, Jordi Català i el seu equip, contemplessin. És la meva sincera aportació a la casa en què vaig treballar de 1985 a 1987, i que m'estimo molt, malgrat tots els malgrats i altres que no caben en aquest article. Bona sort i bones decisions, companys de Catalunya Ràdio, la Ràdio nacional de Catalunya.






L’eugenisme és la ideologia que va gestar i donar a llum la bèstia nazi alemanya. De l’eugenisme ve el nazisme alemany

  ASSAIG GEOPOLÍTIC SOBRE L’ESCLAT DE LA GUERRA ENTRE ISRAEL I HAMAS EN EL CONTEXT DEL JUDAISME I LA DEFENSA DELS SEUS VALORS OCCIDENTALS Sa...