dijous, 8 de maig del 2008

La banda de folk menorquí compleix una dècada (publicat a Es Diari i al Menorca Diari Insular el dia 10 de maig de 2008)


Deu anys de música mediterrània amb S'Albaida
Santi Capellera i Rabassó*periodista
El diumenge dia 20 d'abril el grup folk menorquí S'Albaida va fer la presentació del seu nou disc "Xalandria" amb motiu dels 10 anys de la seva fundació. La posada de llarg en escena va tenir lloc al marc incomparable del Teatre Princpal de la ciutat maonesa. Un gran escenari que va estar a l'alçada en tots els aspectes, tal com requeria l'ocasió, i que va acollir un públic que va vibrar durant tot el concert. Van ser dues hores que van passar volant perquè hi havia moltes coses per a dir, per ensenyar i per sentir, i perquè i tots i cadascun dels col·laboradors participants en aquest seu darrer treball musical, com per exemple Maria Camps, Marco Mezquida o Eliseo Parra van ser-hi presents i objecte de l'atenció dels components del grup, i de les quatre-centes persones que van omplir el petit Liceu maonès.
Les col·laboracions també es van donar in situ, ja que en Dani Benejam va acompanyar el grup durant tot el concert amb la seva percussió, que va donar un color molt especial al repertori, i en Rafel i la Carme van ballar un bolero força espectacular. La Magda Timoner va aportar a la festa un interessant videoclip, els protagonistes del qual, deu fillets que tot i l'edat van demostrar una gran professionalitat, van acompanyar l'espectacle mediàtic.
S'Albaida neix l'estiu de 1998, i de llavors ençà ha seguit una línia ascendent que l'ha convertit en un punt de referència de la música folk a Menorca i, per extensió, de la resta dels països de parla catalana. En la primera incursió en l'àmbit del Tradicionàrius, el grup va entrar en el circuit de la música folk, que es va anar consolidant amb actuacions en llocs destacats de la geografia musical i cultural catalana, com per exemple el Mercat de Música Viva de Vic, Fira d'Arrel Tradicional de Manresa o l'Espai de Música i Dansa de Barcelona. Però també en espais un d'àmbit estatal com Injuve o Artistas en Ruta, sense oblidar l'internacional que es plasma en el Festenal de Coumboscuro, al Piemont. S'Albaida s'ha carateritzat per prendre part en el compromís actiu de l'àmbit cultural català en esdeveniments com el Correllengua, l'Acampallengua o les trobades de Músics per la llengua que s'han celebrat a Mallorca o a Eivissa. Al llarg d'aquests deu anys, el grup s'ha anat personalitzant i caracteritzant en el que és avui, i ha anat agafant forma, i s'ha fornit de collaboradors, reconeguts en l'àmbit menorquí, com Cris Juanico, Traginada, Maria Camps, o Marco Mezquida, o també de fora de l'Illa com Adolfo Osta, Josep Tero, Biel Majoral, Eliseo Parra, Uc, Yaron Marko, Toni Pastor, Pep Toni Rubio, i molts altres que hi han aportat la seva qualitat, no solament en l'aspecte musical.L'assessorament tècnic de Toni Pastor i també de Mateu Picornell per als discos del grup són també una garantia de la qualitat sonora del resultat final d'aquests productes.
Vaig tenir l'ocasió d'entrevistar fa uns mesos al programa de d'IB3Ràdio Quadrant de Menorca, que dirigeixo, realitzo i presento, el solista del grup, en Joan Carles Villalonga, que ja va explicar il·lusionat el projecte de "Xalandria", i el dia abans de la presentació del treball al Principal, també al percussionista de la formació, en Moises Pelegrí, que va donar tota mena de detalls de la producció, enregistrament, col·laboracions i continguts del treball discogràfic, en primícia al meu programa, cosa que personalment li agraeixo perquè això sempre enriqueix un espai d'un mitjà d'immediatesa comunicativa com és la ràdio, i un programa susceptible de donar titulars com és una entrevista en profunditat. Lestima cap a la música darrel menorquina i mediterrània és va posar de manifest de part dels dos components de S'Albaida, malgrat haver estat al programa en dies diferents separats en gairebé tres mesos. Aquest és el punt de partida del grup, que acull la ja de per si variada música menorquina per transmetre-la encara més colorida i vestida delements de la música mediterrània en general. Les cançons que ha transmès la tradició són la font inesgotable a partir de la qual la inspiració del grup recrea les seves peces, que inclouen jotes, fandangos i pinzellades de ritmes africanats i aflamencats, que es barregen entre sí amb l'antic romanç, i traspuen una alenada de mediterraneitat que arriba al sentiment .
Tal com afirmen els components de S'Albaida, és probable que la cultura mediterrània no existeixi, però els llaços que shan establert al llarg dels segles entre els pobles que envolten aquest mar, fan que el seu regust sigui present en tota la música dels seus territoris, i que múltiples elements, instruments, harmonies i escales, tinguin aquesta especificitat única.

L’eugenisme és la ideologia que va gestar i donar a llum la bèstia nazi alemanya. De l’eugenisme ve el nazisme alemany

  ASSAIG GEOPOLÍTIC SOBRE L’ESCLAT DE LA GUERRA ENTRE ISRAEL I HAMAS EN EL CONTEXT DEL JUDAISME I LA DEFENSA DELS SEUS VALORS OCCIDENTALS Sa...