dijous, 20 de març del 2008

Una entrevista et pot portar a moltes conclusions personals (publicat a Es Diari Digital el dia 23 de març de 2008, i al Menorca el 26/3/08)

Entrevistar l'alcalde Bagur, "el nou Kane" de Menorca
Santi Capellera i Rabassó*periodista
El dimecres dia 19 de març vaig tenir l'oportunitat d'entrevistar al meu programa d'Ib3 Ràdio, "Quadrant de Menorca", que s'emèt cada dia de sis a set de la tarda, una de les figures més interessants i de futur de l'illa de Menorca: l'alcalde de Maó i nou senador electe pel PSOE de Menorca.

L'Arturo Bagur és un personatge que s'adiu amb aquells homenots que descrivia Pla a la perfecció, i que de segur que si haguessin estat contemporanis el geni literari empordanès l'hauria triat per reflectir-lo com a tal en aquelles 30.000 pàgines que va escriure en la nostra llengua. Ho vaig veure clarament quan en la prèvia de l'entrevista Bagur traspuava vigor i estimació cap a Menorca i al proïsme de l'illa. I això no es dóna casualment. Copsar la mirada de l'alcalde, profunda i sincera ( i ho diu un periodista que sovint és escèptic a tot i tothom), el seu gest i les seves maneres correctíssimes, és tota una bona sensació que cal contemplar pertot. I quedi clar d’antuvi que ni aquest articulista és del PSOE, ni vota cap partit instaurat Menorca. Però quan cal s’han de dir les coses pel seu nom. I crec que Bagur és un home que s'avança al seu temps i al seu espai geogràfic.

Perquè posats a fer i a dir, jo que sóc barceloní i que amb prou feines fa dos anys que vaig arribar a treballar a Menorca (dos intensos anys en tots els aspectes, tot sigui dit), si abans de venir a l'illa, quan treballava al Gabinet de Mitjans de Comunicació, al Departament de Presidència de la Generalitat, m'hagués trobat amb l'Arturo Bagur de titular en una de les conselleries catalanes, no se m'hagués fet estrany de res ni en res. Perquè és un home preparat, i d'alçada política i humana. Sóc de la convicció que Bagur és un home que en els temps britànics de Menorca, enyorats per molts menorquins per cert, podria ben bé haver estat com Kane, el governador de Menorca. Perquè, al contrari de molts dels seus (pocs) detractors, és un home preparat i d'alçada política. L'alcalde de Maó s'estima profundament aquesta illa que l'ha vist nèixer, tota, i no pas solament una part, malgrat que encapçali la representació pública del Consistori de la localitat més important i amb més habitants de Menorca.
Personalment, si aquests lectors que em dediquen la seva atenció m'ho permeten, els vull participar que em sento ja molt menorquí, malgrat ser foraster, o català, que és una altra de les accepcions que es fan a Menorca en refererir-se als no illencs de provinença. Però com que la meva via integratòria ha estat la de l'amor a la terra, doncs crec que ja s'ha consumat, perquè aquesta és una de les vies ràpides per aconseguir ser un més. I l'alcalde Bagur això m'ho va notar, i jo vaig percebre en ell cap a mi un apreci sincer. Per això no em vull estar de dir-ho.

Opino que Bagur doncs, és un referent a Menorca per a tots el menorquins que l'estimem, tant se val si som de Llevant o de Ponent, del centre o del migjorn de l'illa. Això deixa de tenir importància quan algú com Arturo Bagur s'erigeix en l'aglutinador i líder natural de tota una terra i de tota una societat. I aquesta va ser la meva impressió com a periodista i com a persona, abans durant i després de l'entrevista amb l'ara senador electe.

Bagur ha timonejat durant quinze llargs anys l'Ajuntament de Máo, contra vents i tempestes de tota mena, i ha sortejat els atacs de sectors molt retrogades, i amb animadversió cap als aspectes culturals i lingüístics dels menorquins. I n'ha resultat sempre victoriós per la seva capacitat de lideratge i d’esperit negociador i de consens, la qual cosa indica la seva idoneitat en l'empresa que tira endavant fa anys. L'alcalde (i no voldria que això només resultés semblar un panegíric cap a la seva persona, perquè també té defectes i mancances com tots els humans òbviament), és hàbil i experimentat en el tracte, i sobretot, cau bé a la primera perquè és obert i receptiu, cosa molt important per a un polític. L'oposició l'accepta i el felicita pel triomf, i es posa a la seva disposició per manar conjuntament: què els queda sinó? amb la collita de vots recollits pel PSOE amb Bagur al capdavant.

He tingut, des que vam iniciar el programa "Quadrant de Menorca" el passat 2 de gener, gairebé una seixantena de convidats als quals he fet una entrevista en profunditat d'una hora de durada, de l'estil de les que em van ensenyar a fer els meus mestres de Ràdio Barcelona i de Catalunya Ràdio, com en Joaquim M. Puyal, en Joaquin Soler Serrano, en José Fèlix Pons o Salvador Escamilla entre altres, de les fonts dels quals vaig tenir el privilegi periodístic de beure. I tots i cadascún dels convidats m'han semblat absolutament interessants sense excepció. Però entrevistar l'alcalde de Maó, em va resultar molt més que una experiència professional. El seu vessant artístico musical i les accions antifranquistes que va portar a terme a les darreries de l'obscurantisme dictatorial amb Sa Traginada, Els Mussols, o La Clota dels primers temps ja valen la pena d'entrada.

Algú compromès amb la democràcia, la menorquinitat i l'antifeixisme com Bagur mereix representar els menorquins a Madrid, o on sigui, de per se. Segurament el temps em donarà la raó i ho podré ampliar en algun altre article en aquestes mateixes pàgines . Enhorabona alcalde Bagur, felicitats senador electe. Continui treballant molt per tots nosaltres, i sàpiga que des dels mitjans de comunicació l’observarem atentament, tal com la nostra condició de periodistes ens exigeix, per aprovar-li la bona gestió, però també per suspendre’l si no lliuta prou per les inquietuds dels menorquins. Gràcies, sincerament, per enriquir el meu programa de ràdio i la meva persona amb les seves aportacions.


L’eugenisme és la ideologia que va gestar i donar a llum la bèstia nazi alemanya. De l’eugenisme ve el nazisme alemany

  ASSAIG GEOPOLÍTIC SOBRE L’ESCLAT DE LA GUERRA ENTRE ISRAEL I HAMAS EN EL CONTEXT DEL JUDAISME I LA DEFENSA DELS SEUS VALORS OCCIDENTALS Sa...