diumenge, 24 de juny del 2012

IB3 retransmet un partit de regional, i deixa de banda les festes de Sant Joan



I les Festes de Ciutadella, IB3?
Santi Capellera i Rabassó *periodista 

Avui dedico unes lletres al que s'ha anat esdevenint a l'arxipèlag balear en els darrers dos anys, des que el 16 de juny de 2010 vaig tornar a Barcelona, fastiguejat per les arbitrarietats que vaig haver de patir a IB3, i concretament per haver defensat la meva independència periodística i professional, davant els estirabots del diputat popular Antoni Serra, que va gosar desqualificar-me a mi, al meu programa i al meu equip d'IB3 en directe i per antena, titllant-nos de no sé quantes coses "malèfiques", pel fet que la tertúlia que jo moderava comptava amb quatre components diputats representants de la Cambra balear, els de UM, els del PSOE, els del PP i els del PSM, tres dels quals eren socis de Govern, i evidentment feien causa comuna, fet en el qual jo no podia incidir de cap manera, i que es correspon amb la normalitat democràtica a la que el senyor Serra -per com va actuar- no n'està gens avesat.

Però no escric per fer record d'un afer lamentable que és de domini públic, sinó perquè en el dia d'avui, diada de Sant Joan, he posat IB3 per gaudir, com cada any, de la festa del poble de Ciutadella, i em trobo amb una transmissió de futbol de tercera regional i amb alegries pròpies de part dels locutors, de la final de la Champions. És això el que suposo que també sobta els alemanys, quan des de l'Estat espanyol es fan programacions de despesa que no es correspon amb la importància de la inversió. Els sonen les línies d'AVE deficitàries que van d'enlloc a enlloc?

No cal dir que l'espectacle del tàndem Bauzá-Delgado antillengua catalana i anticultura autòctona no m'ha sobtat, perquè seria falsejar la veritat. Encara que de banda del poble en general, he quedat bastant decebut de la mínima reacció. I no ja a Mallorca i a Eivissa i Formentera, que per tradició i excusa turística han estat sistemàticament sembrades de castellanisme, intolerant en bona part, i simplement ignorant de la cultura, la llengua i la història el de la majoria. Allà on els autòctons s'han quedat sota mínims...què hi farem.

Però he quedat francament decebut de molts menorquins de soca-rel (o que jo em pensava que ho eren...), representants electes del poble i que han fet costat a la barbaritat que des del Parlament balear només una part (la votada per majoria) esta portant a terme en nom de l'espanyolisme mes aberrant. Hi ha coses que no son de rebut de cap manera, i quan penso en el que al llarg dels anys s'ha arribat a criticar fins a la sacietat el president Cañellas des de molts sectors, i com ell es va mantenir d'integre vers els ancestres culturals i linguístics de les Illes Balears (que en altres temes no hi entraré) i no va permetre, per exemple, que a l'Estatut hi figurés que es parlava mallorquí, o menorquí, o no sé quants apel·latius més que alguns "delgados" hi volien incloure en detriment de la llegua de tots els balears, estic segur que ara, tot aixo, el fa bo, molt bo. 

Admiro la integritat d'homes com el batlle de Manacor, Antoni Pastor, mallorquí de cap a peus, que ha dit "prou! Jo per aquí no hi passo". Cosa la qual ha deixat a molts diputats autòctons del PP en evidencia, de manera absoluta.

Pel que fa al cap de l'executiu, opino que un president de les Illes, ha de ser de les Illes, i ha d'estimar els valors de les Illes, d'altra manera no es més que un titella al servei del castellanisme i el centralisme més integrista i intolerant, i a les ordres del lloctinent del blaverisme mes abrandat, es a dir, d'en Delgado. I davant un embat d'aquestes característiques, doncs, no entenc la immobilitat de persones representatives de Menorca que, ni que militin al PP, haurien de defensar al Parlament el que em consta que defensen fora. Com ho ha fet en Pastor...ell fora i dins, però! I aquest és el punt d'inflexió i la valentia davant la pressió dictatorial interna.


En un dia important per a Ciutadella i Menorca com es el dia d'avui, sento vergonya aliena en posar IB3 amb la il.lusió de poder gaudir de les festes de Sant Joan una estona del diumenge, que molta gent és a casa i voldria veure aquesta festa menorquina per antonomàsia, i comprovar que retransmeten en directe des de Binissalem, el partit local de la divisio C, entre el Madrid C i el Binissalem. Home, caram, sóc professional i sé què valen en euros els in situs, i si hi ha delegació a Menorca, difondre les festes a tot el món (i dic món del Planeta Terra), val el mateix que fer futbol de regional, i s'hauria de privilegiar a emetre un partit de costellada des de Binissalem, amb tots els meus respectes i ni que sigui per l'ascens...a segona B. És com si al Principat, el dia de Sant Jordi, TV3 es dediqués a retransmetre en directe un partit de tercera regional entre el Manresa i el Barça C, i passés dels actes de la Diada als punts àlgids del país.


Potser per pal·liar el despropòsit en retransmetran una estona a peces, i així no quedaran com uns nefastos que es neguen a si mateixos (o ho faran en diferit després del curset intensiu de cuina), però, sincerament, em costa d'acceptar que no es faci com cada any, en una retransmissió de tot el dia i en directe, i curulla dels comentaris dels experts. Perquè, quin interès té aquest partidet de la C? si no és que en Bauzá, madrileny de cor i de cap, ho ordena "expressament", que no vol dir "oficial". Veig que Menorca, ara més mai, segueix sent la gran agreujada...i els que per ser fora Menorca voldríem gaudir d'aquesta festa de cada any a través d'IB3, ens hem hagut d'empassar un partit del Madrid C, en lloc de poder fruir de la festa ciutadellenca, que és la de tots els que ens estimem la festa i l'illa. Potser el millor de tot encara ha estat la victòria del Binissalem sobre els castellans, i l'ascens de divisió. Felicitats, idò, Binissalem, ni que sigui en categories de sota mínims.

Esperarem els pròxims comicis al Parlament balear, als Consells i als Ajuntaments, a veure si el seny envaeix els illencs i torna a aflorar a les urnes, i la normalitat, la cultura i la llengua no són més objecte d'escarni per part dels que, de bones intencions al respecte no en tenen cap ni una. I a veure si l'experiència nefasta fa que, d'una vegada i per totes, s'aparti definitivament del poder decisori a tots els enemics del poble. 

L’eugenisme és la ideologia que va gestar i donar a llum la bèstia nazi alemanya. De l’eugenisme ve el nazisme alemany

  ASSAIG GEOPOLÍTIC SOBRE L’ESCLAT DE LA GUERRA ENTRE ISRAEL I HAMAS EN EL CONTEXT DEL JUDAISME I LA DEFENSA DELS SEUS VALORS OCCIDENTALS Sa...