divendres, 23 d’abril del 2010

Catalunya ja compta amb un dels l'orgues litúrgics més grans d'Europa


La Basílica de Montserrat estrena orgue
Santi Capellera i Rabassó*periodista

Diumenge 25 d'abril tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, el concert inaugural del nou orgue, presidit pel cardenal Tarcisio Bertone, Secretari d’Estat del Papa Benet XVI, que al final de l’acte pronunciarà unes breus paraules.

El concert constarà de dues parts: la primera anirà a càrrec de l’organista P. Theodor Flury, monjo benedictí d’Einsideln (Suïssa), que interpretarà, com a record del P. Abat Cassià M. Just, la Passacaglia de J. S. Bach –va ser la peça amb la que es va acomiadar abans de morir-; seguirà una improvisació sobre el cant del Virolai i, finalment, la Tocatta i fuga en re menor de J. S. Bach.

La segona part anirà a càrrec de l’Escolania de Montserrat, la Capella de Música de Montserrat, l’Orfeó Català, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i solistes vocals, tots sota la direcció de Salvador Mas, que interpretaran el Te Deum de A. Bruckner per a solistes, cor, orgue i orquestra.

Entre les dues parts hi haurà l’acte de lliurament de l’instrument a l’Abadia de Montserrat a càrrec del president de Caixa Penedès –entitat que ha garantit el finançament de l’instrument-, Josep Colomer; una breu presentació de l’orgue a càrrec del seu constructor, Albert Blancafort; i, finalment, l’acceptació de l’obra per part del P. Abat Josep M. Soler.

El concert té un caire institucional i comptarà amb la presència d’una nombrosa representació del Govern de la Generalitat, i també d’institucions civils i eclesiàstiques de Catalunya. També hi serà present un bon grup de padrins que han participat en la campanya de construcció de l’orgue. L’acte –al qual només s’hi pot accedir per invitació- serà retransmès per la Televisió de Catalunya, a partir de les 18.30h, per la qual cosa a Menorca serà possible veure aquesta recepció.

Si sou més fidels a la Moreneta i malgrat no tenir invitació us voleu desplaçar fins al punt més alt del Bages, a Montserrat podreu seguir el concert des de la Sala Puig i Cadafalch –a la qual s’hi accedeix pel Museu de Montserrat-, on hi haurà instal·lada una pantalla gegant.

Tal com ens van explicar els responsables de l'Abadia de Montserrat
-en una de les darreres edicions de l'efímer programa Quatre illes (el genuï), que va dirigir i presentar aquest periodista per IB3 Ràdio des des de Menorca-, el nou orgue ha estat construït per l'empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat a Collbató, Baix Llobregat, i ha estat possible gràcies a les aportacións de diverses entitats, i de més de 4.000 particulars que l'han apadrinat parcialment, o que han ajudat a sufragar les despeses de construcció de la infraestructura necessària.

L'aparell consta de 4.242 tubs, fa 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, i pesa uns 12.000 quilos. En total, han calgut més de 22.000 hores de treball per fer possible una peça elaborada de manera totalment artesanal, que compta amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen: cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal-.

Els tubs s’agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l’organista pot fer servir per fer combinacions. El de Montserrat en té 63, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats. Aquest nou instrument permet la interpretació de tot el ventall de literatura organística, des de Bach fins a les obres més contemporànies, la qual cosa situarà Catalunya entre els més alts nivells musicals internacionals, ja que compta amb les prestacions dels orgues més grans d’Europa. Esperem que els menorquins també les puguem gaudir, i que la bona influència de la Moreneta en tots els aspectes, també arribi fins aquí.

L’eugenisme és la ideologia que va gestar i donar a llum la bèstia nazi alemanya. De l’eugenisme ve el nazisme alemany

  ASSAIG GEOPOLÍTIC SOBRE L’ESCLAT DE LA GUERRA ENTRE ISRAEL I HAMAS EN EL CONTEXT DEL JUDAISME I LA DEFENSA DELS SEUS VALORS OCCIDENTALS Sa...