Tertúlies per depassar fronteres, a IB3 Ràdio
Santi Capellera i Rabassó*periodista
Un nou espai radiofònic va neixer el dia 4 de gener de la mà dels responsables de les emissores públiques del Govern balear. IB3 Ràdio posa en antena des de Menorca, i alternativament des d’Eivissa o Mallorca, una tertúlia a nivell de tot el país conduida per aquest periodista que redacta amb l’ajut d’un gran grup de professionals destacables de la comunicació balear, i amb producció del Grup Serra, a través de Nova Televisió.
"Quatre illes", que és el nom d’aquest nou espai en català de la Ràdio de les Illes Balears, té com a objectiu ser un fòrum d’opinió dels polítics, intel·lectuals i persones de la cultura i la societat en general, que comformen el gruix humà de l’arxipèlag, i que senten les inquietuds lògiques del dia a dia del món que els envolta.
D’una hora de durada, i de dilluns a dijous de 10 a 11 de la nit, l’actualitat del nostre país és a debat a través de les ones hertzianes i amb les quatre illes connectades, per analitzar i comentar l’actualitat del país, de l’Estat i del món en general, a través d’una conversa múltiple on hi caben tota mena d’opinions, i on s’aborden tot tipus de qüestions que tinguin a veure amb el moment que vivim, per constatar informació veraç i opinió diversa. On de tant en tant s’hi podrà sentir l’anàlisi de periodistes d’altres indrets dels Països Catalans, com el País Valencià o el Principat, i també, per què no, d’algun d’altres latituds més llunyanes.
La idea sorgeix directament des de la direcció d’IB3 Ràdio, que proposa a aquest que redacta el disseny del programa, i que conjuntament es va fent una realitat fins a la maqueta final. Hores i dies de molta pensada per part de l’equip, han desembocat en el que és la tertúlia plural d’IB3 Ràdio per antonomàsia, la tertúlia de tots, que té com a divisa l’ús de les noves tecnologies i xarxes socials, i l’incentiu de la participació d’opinió a través del correu electrònic, dels SMS i del mateix telèfon.
En aquesta ocasió molt especialment, des d’IB3 Ràdio hem volgut deixar clar que tenim una visió totalment global del què ha de ser la ràdio pública del país, un servei de tots i per a tots, que lluny de posar els ciutadans d’esquena, té la missió d’encarar-los per tal que es coneguin més mútuament. Aquesta és la idea, basada evidentment en el motiu fundacional de l’Ens Públic Ràdiotelevisió de les Illes Balears
És una realitat que aquest país es compon de quatre illes, que per dissort i tradicionalment gairebé no es coneixen, i també ho és que formen part d'un fet social, cultural i administratiu comú, per la qual cosa, crec, que el que precisament necessiten són elements d'unió i d’estimació reciproques, i no pas el contrari. I aquesta és una de les grans funcions d'IB3, la Radiotelevisió de les lles Balears, a més de la de promoure l’ús correcte de la nostra llengua, i de difondre la nostra cultura.
Penso que no hem de confodre però, la programació d’IB3 i aquestes funcions que cito més amunt, amb una programació de caire localista, ja que si l'objectiu final doncs, dels nostres mitjans públics, és la cohesió (que no l'assimilació) d'uns territoris que de no ser perquè hi ha el mar pel mig serien absolutament homogenis, no té cap mena de sentit "desconnectar" quan l'ideari del que es pretén és tot el contrari.
I si volem gaudir d'una programació local, tenim al nostre abast altres mitjans qualificats que ho fan molt bé, i que informen d'una manera molt focalitzada de detalls que no caben en una programació generalitzada i de país com és la d'IB3, que representa un projecte comú de i a les quatre Illes Balears.
Per una televisió i una ràdio sense fronteres, cal que IB3 sigui forta, capdavantera i sòlida, i que ofereixi productes compactats, de tots i clarament balears, que també donin a conèixer la realitat de les Illes a la resta dels territoris de parla catalana, i a través d'internet al món sencer. Penso doncs, que en aquest cas cal fugir dels localismes, i cohesionar en un sol mitjà comú tota la riquesa cultural i social de l'arxipèlag. Només així serà possible depassar totes les fronteres i conèixer-nos millor, per compartir els interessos que ens uneixen. Benvinguts doncs, totes i tots, a "Quatre illes", la tertúlia més pública i plural de les Illes Balears, i en la qual t'hi esperem de 10 a 11 de la nit.