Twitter

Publicació del periodista Santi Capellera, sobretot informativa però també personal, en què s'intenta donar informació fidedigna de l'actualitat en general i aportar bones reflexions i vibracions sempre positives.

ACN

divendres, 23 d’abril de 2010

Catalunya ja compta amb un dels l'orgues litúrgics més grans d'Europa


La Basílica de Montserrat estrena orgue
Santi Capellera i Rabassó*periodista

Diumenge 25 d'abril tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, el concert inaugural del nou orgue, presidit pel cardenal Tarcisio Bertone, Secretari d’Estat del Papa Benet XVI, que al final de l’acte pronunciarà unes breus paraules.

El concert constarà de dues parts: la primera anirà a càrrec de l’organista P. Theodor Flury, monjo benedictí d’Einsideln (Suïssa), que interpretarà, com a record del P. Abat Cassià M. Just, la Passacaglia de J. S. Bach –va ser la peça amb la que es va acomiadar abans de morir-; seguirà una improvisació sobre el cant del Virolai i, finalment, la Tocatta i fuga en re menor de J. S. Bach.

La segona part anirà a càrrec de l’Escolania de Montserrat, la Capella de Música de Montserrat, l’Orfeó Català, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i solistes vocals, tots sota la direcció de Salvador Mas, que interpretaran el Te Deum de A. Bruckner per a solistes, cor, orgue i orquestra.

Entre les dues parts hi haurà l’acte de lliurament de l’instrument a l’Abadia de Montserrat a càrrec del president de Caixa Penedès –entitat que ha garantit el finançament de l’instrument-, Josep Colomer; una breu presentació de l’orgue a càrrec del seu constructor, Albert Blancafort; i, finalment, l’acceptació de l’obra per part del P. Abat Josep M. Soler.

El concert té un caire institucional i comptarà amb la presència d’una nombrosa representació del Govern de la Generalitat, i també d’institucions civils i eclesiàstiques de Catalunya. També hi serà present un bon grup de padrins que han participat en la campanya de construcció de l’orgue. L’acte –al qual només s’hi pot accedir per invitació- serà retransmès per la Televisió de Catalunya, a partir de les 18.30h, per la qual cosa a Menorca serà possible veure aquesta recepció.

Si sou més fidels a la Moreneta i malgrat no tenir invitació us voleu desplaçar fins al punt més alt del Bages, a Montserrat podreu seguir el concert des de la Sala Puig i Cadafalch –a la qual s’hi accedeix pel Museu de Montserrat-, on hi haurà instal·lada una pantalla gegant.

Tal com ens van explicar els responsables de l'Abadia de Montserrat
-en una de les darreres edicions de l'efímer programa Quatre illes (el genuï), que va dirigir i presentar aquest periodista per IB3 Ràdio des des de Menorca-, el nou orgue ha estat construït per l'empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat a Collbató, Baix Llobregat, i ha estat possible gràcies a les aportacións de diverses entitats, i de més de 4.000 particulars que l'han apadrinat parcialment, o que han ajudat a sufragar les despeses de construcció de la infraestructura necessària.

L'aparell consta de 4.242 tubs, fa 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, i pesa uns 12.000 quilos. En total, han calgut més de 22.000 hores de treball per fer possible una peça elaborada de manera totalment artesanal, que compta amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen: cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal-.

Els tubs s’agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l’organista pot fer servir per fer combinacions. El de Montserrat en té 63, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats. Aquest nou instrument permet la interpretació de tot el ventall de literatura organística, des de Bach fins a les obres més contemporànies, la qual cosa situarà Catalunya entre els més alts nivells musicals internacionals, ja que compta amb les prestacions dels orgues més grans d’Europa. Esperem que els menorquins també les puguem gaudir, i que la bona influència de la Moreneta en tots els aspectes, també arribi fins aquí.

Arxiu del blog

Aquest sóc jo... de vegades

Aquest sóc jo... de vegades

Dades personals

Encamp, Andorra la Vella, Andorra
Llicenciatura de Periodisme a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. ESADE Class of 1990 · Ciències Polítiques i de l'Administració · Politics 1979-1980 Locutor de “Los 40 Principales” a Ràdio Móra d’Ebre i a tota la xarxa d´emissores SER Meridionals on hi ha: Ràdio Reus, Ràdio Salou, i Ràdio Móra d’Ebre 1984-1985 Ràdio Popular de Reus (COPE). 1985-1987 Catalunya Ràdio. 1987-1995 Televisió de Catalunya (TV3) 1995-1997 Departament de Publicitat de la Cadena SER Catalunya 1997-2003 Generalitat de Catalunya, Gabinet de Mitjans de Comunicació i Oficina de Comunicació del Govern. Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. ADIGSA, Empresa Pública de la Generalitat de Catalunya 2003-2005 Director ACH RRPP BCN. 2005-2007 Última Hora Menorca. 2007 Redactor d'informatius a IB3 Radiotelevisió de les Illes Balears. 2007 Menorca Diario Insular. 2008-09 Quadrant de Menorca IB3Ràdio. 2008 El Temps. 2010 Quatre illes, IB3 Ràdio. 2011 fins a l'actualitat presentador programes audiovisuals als PPCC, Comunnity Manager i soci director del Taller de Comunicació "Bunistar&Perinno Produccions".

El meu més estimat

Publicacions, entitats i política

Seguidors

Ara en línia al blog

comptador visites