dilluns, 7 d’abril del 2008

L'esperit i la força d'algunes dones són il·limitats (publicat al Menorca Diari Insular i a Es Diari Digital el dia 8 d'abril de 2008)


Lina Mascaró o la tenacitat feta dona
Santi Capellera i Rabassó*periodista

Fa uns dies vaig tenir el plaer i la sort de conèixer i d'entrevistar a Quadrant de Menorca d'IB3Ràdio, Lina Mascaró, la cap visible i directora comercial i d'exportació de les empreses de sabateria menorquina Jaime Mascaró, que neixen a Ferreries l'any 1918 de la mà del seu avi i com a fàbrica de sabatilles de ballet. Lina Mascaró i la seva germana Úrsula són la tercera generació de la nissaga Mascaró, ara totes dones, dinàmiques i emprenedores per si mateixes, sense que cap altre home que el mateix Jaume Mascaró, el seu pare, els hagi empentat, això sí, només una mica, perquè amb les ganes demostrades per elles i el producte d'alta qualitat que ofereix l'empresa i que triomfa en els mercats mundials com el calçat fet a les seves factories, tampoc no li ha calgut gaire més.
Les noies Mascaró són una mostra del que en aquests moments es gesta al món: el poder de les dones en el sectors industrial i empresarial. L'altre vessant, l'humà, de Lina Mascaró, es va posar en evidència durant la llarga l'entrevista conversa que conté el programa. Això va succeïr en moltes de les respostes que va donar a un periodista com aquest redactor, avessat a fer moltes preguntes amb segones i terceres intencions, tal com l'obligació professional imposa al nostre col·lectiu, i tal com vam aprendre a fer a les facultats universitàries dedicades a aquest aprenentatge de les ciències informatives i de l'extracció de la informació.
L'habilitat comunicativa de la cap de les empreses Mascaró es va posar de manifest en el moment en que la seva sinceritat personal va superar la seva vàlua empresarial. "Per amor renunciaria fins i tot a la meva feina, que és un dels ingredients més significatius de la meva vida", em va dir en directe a través dels micròfons de la ràdio pública de les Illes Balears.
Aquest fet i aquesta sinceritat l'honora, i diu molt del factor humà d'una dona que amb només 40 anys ha estat capaç de crear tot un imperi empresarial amb 44 botigues arreu de món, i amb fàbriques de calçat que mantenen 200 treballadors, a més dels de les esmentades botigues. Tot un repte.
No solament a Menorca sinó arreu, calen persones incansables com Lina Mascaró, de carácter jovial i emprenedor, que no la limita per a res ni en cos ni en ànima. Jo li agraeixo, com a tots els seixanta-tres altres convidats que he tingut l'honor d'entrevistar a Quadrant de Menorca fins al dia d'avui, les seves aportacions tècniques i empresarials, però sobretot humanes i de sensibilitat cap al territori i cap a les persones que l'envolten cada dia a la feina i a la vida quotidiana, perquè la seva senzillesa es posa de manifest en només cinc minuts de coneixença. L'incentivo de manera personal a seguir treballant en el sovint difícil camp dels negocis de la iniciativa privada, que per poder continuar tirant endavant han de tenir guanys per força, ja que o és això i mantenir-se i avançar, o tancar les portes definitivament.
Crec que Lina Mascaró i la seva empresa i família deixen el pavelló de Menorca davant l'estat, Europa i el món sencer en un nivell molt important, a través de donar a conèixer al llogarret global que en un petit territori enmig de la Mediterrània, hi ha, entre altres emprenedors, una família composta de dones joves i plenes d'energia i empenta, capaces de fer realitat els somnis més inversemblants per molts en una illa com la nostra.
Per molts anys Lina; mentre això sigui possible no aturis les il·lusions ni els projectes d'iniciatives, que néixen de la gent com tu i els teus, amb il·lusió i ganes de treballar dur i a l'hora que calgui. Fes-ho, ni que sigui també per amor, tal com esmentaves l'altre dia al programa amb emoció, a aquesta terra que t'ha vist néixer i també per amor a la memòria del teu avi, del que tan bé ens vas parlar, que un bon dia va ser valent, i va començar a posar els pilars del que tu i els teus heu seguit tirant endavant i engrandint fins a la sacietat, tal com l'evidència demostra. Feina que, d'altra banda, tu tan bé culmines dia a dia sense descans.
Antany en aquesta terra hi van existir gairebé 140 fàbriques de calçat, indústria que, conjuntament amb la de la bisuteria, la va enriquir i la va fer pròspera durant moltes dècades, malgrat que les competències, lleials i no tant, van fer rebaixar la xifra fins a la d'avui, que en suma és la de 39. Per això les Lines Mascaró són primordials i imprescindibles per a la nostra economia. I ho dic a perill que, com per antena, la Lina Mascaró em titlli de ser una mica hiperbòlic. Però si ho analitzem bé, aquesta és una realitat absolutament tangible.

LES MIL I UNA CARES DELS ESTATS UNITS EN EL CONFLICTE D'ISRAEL I L'ORIENT MITJÀ

  FINALMENT, L’IRAN S’HA TRET LA CARETA I HA ATACAT DIRECTAMENT ISRAEL: I ARA QUÈ? Santi Capellera i Rabassó, periodista i analista / 15 -04...