dilluns, 20 d’abril del 2009

A Menorca les iniciatives empresarials són primordials (publicat a Es Diari Digital el dia 20/04/09 i al Diari Menorca el 21/04/09)


Menorca emprenedora, també en gastronomia
Santi Capellera i Rabassó *periodista
Un dels molts camps que es conreen a Menorca i en els quals s'especula més és el de la hostaleria, i molt concretament en el del segment gastronòmic, que a més dels plaers del paladar aporta moltes altres satisfaccions com ara les de la creativitat o la dels reconeixements de les especialitats sorgides precisament d'aquesta creativitat personal.

Aquest és un aspecte que s'ha pogut copsar durant aquest cap de setmana passat a la seu de l'Hotel Audax de Cala Galdana, que ha estat la seu de les cel·lebracions de la II Feria de la Gastonomia de Menorca, una iniciativa conjunta del grup d'hotels Artiem i de Comercial Catchot, una empresa familiar dedicada a la distribució alimentària de marques exclusives a Menorca, que disposa d'un gran equip de professionals que ofereixen el millor dels serveis que el més exigent dels gourmets pugui demandar. Aquesta és una empresa els origens de la qual es remunten a l'any 1974, quan la seva distribució es basava únicament i exclusiva en dues marques concretes, de la multitud de les de primera qualitat que avui representa aquesta important firma menorquina.
En aquesta ocasió l'empenta empresarial del cap visible de la cadena hotelera, el seu president José Guillermo Díaz Montañés, s'ha tornat a compaginar per segona vegada amb l'esperit actiu i capdavanter de la directora gerent de la distribuidora d'aliments, Lluïsa Catchot, que ha treballat incansablement al costat dels seus col·laboradors en l'organització i posada en marxa d'un dels events de més rellevància empresarial de Menorca, sobretot pel que fa al sector del turisme de qualitat i de la restauració d'autor.
La fira va tenir tot un seguit d'atractius, tant pels professionals del sector com pel públic en general, que en la darrera jornada va participar àmpliament de l'àpat degustació de cloenda. Possiblement en la pròxima edició el temps de durada serà més llarg, ja que poc a poc Menorca també es va consolidant dins aquest món culinari dels gourmets que ja poca gent desconeix. Per això restauradors com ara Catalina Zornoza, Tomás Cano i Koldo Royo, van ser els encarregats de posar en escena les teories culinàries que tan sàviament van argumentar en les prèvies com les demostracions o la conferència col·loqui del primer dia d'edició, i també de deixar clar que la gastronomia menorquina de la mà dels que la donen a conèixer seriosament, pot tenir un gran recorregut en el context de la resta d'estils territorials de tot el continent i del planeta.
De fet sempre és molt gratificant comprovar que hi ha empresaris de nova fornada, gent jove com en José Guillermo Días Montañés o com Lluïsa Catchot, que pel fet de ser dona i comandar una empresa de l'envergadura de la que dirigeix, encara té més merescuda la cita i la ressenya en aquests papers escrits.
Per aquest petit territori insular aquests fets són molt importants, ja que tots sumen i d'aquesta manera els emprenedors menorquins també es veuen alhora incentivats per aquest reconeixement, interior, sí, però no ho oblidem que també exterior, que es va retroalimentant i es va fent fort poc a poc en benefici de tots plegats, cal deixar-ho clar també. I quan això passa en sectors com en aquest que ara ens ocupa, sobretot si com aquest té incidència en el món del turisme, encara resulta de més importància. Perquè, ens agradi o no, ens molesti o ens acaroni, el turisme i els seus adjacents són uns dels pilars i motors principals de l'economia d'aquesta petita illa.

L’eugenisme és la ideologia que va gestar i donar a llum la bèstia nazi alemanya. De l’eugenisme ve el nazisme alemany

  ASSAIG GEOPOLÍTIC SOBRE L’ESCLAT DE LA GUERRA ENTRE ISRAEL I HAMAS EN EL CONTEXT DEL JUDAISME I LA DEFENSA DELS SEUS VALORS OCCIDENTALS Sa...