Twitter

Publicació del periodista Santi Capellera, sobretot informativa però també personal, en què s'intenta donar informació fidedigna de l'actualitat en general i aportar bones reflexions i vibracions sempre positives.

ACN

diumenge, 1 de desembre de 2013

Comparar el Born amb el Valle de los Caídos és un exercici de cinisme tal, que només es pot justificar si, com en aquest cas, es fa des de l'ultranacionalisme espanyol.El Born i el Valle de los Caídos
Santi Capellera i Rabassó *periodidista

L'escriptor i columnista del diari La Vanguardia (Grup Godó; és una dada important) Gregorio Morán, compara les restes de la desfeta de Barcelona del 1714 descobertes sota l'antic Mercat del Born, amb el desproposit absolutista construit durant la postguerra espanyola a San Lorenzo del Escorial: El Valle de los Caídos.

D'entrada, aclarir al senyor Morán que al Born no hi van morir milers de persones cavant en condicions infrahumanes durant anys, per edificar un monument messiànic en record a la desfeta social en decapitar les llibertats d'un poble i fer un milió de morts, i la posterior repressió dels drets humans més important dels segles XVIII, IXX i XX a la dita Espanya nacional. Al Born no hi ha enterrat cap líder de cap moviment feixista excloent, dit socialcatòlic, nacionalsocialista com era en Primo de Rivera líder de Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista ni cap dictador feixista de quasi mig segle, que amb el seu alçament contra el sistema legalment constituït hagués provocat un milió de morts abans d'assolir la "victòria". Tots dos enterrats al Valle de los Caídos amb honors de d'herois "nacionals", malgrat que el segon no va fer res per impedir que en el seu dia el bàndol republicà afusellés el primer a Alacant, acusat de pertanyer a un partit il·legalitzat i de sedició contra el Govern republicà legalment constituït, que també tenia una Constitució, cal recordar-ho. D'aquesta manera, Franco es treia de sobre l'únic personatge que li podia fer ombra a nivell polític en el nou règim que ja estava instaurant a les zones ocupades.I d'això Morán no en diu ni un borrall, naturalment.

Al Born hi ha les restes oblidades dels morts que van fer els antecessors i hereus ideològics del senyor Morán. Els mateixos colonitzadors castellans que dos segles i mig després van massacrar de nou el poble català i que van fer construir El Valle de los Caídos. De sus caídos..., perquè els altres no comptaven, i molts encara avui, romanen soterrats i sense identificar als fossats comuns que, minuts abans, els mateixos assassinats van cavar a les "cunetas" de les carreteres. A aquest senyor Morán només cal mirar-li les "ulleres" que fa, per percebre'l absolutament... De fet, però, les desqualificacions de gent sota mínims no haurien de ser notícia. Sobretot si, com en aquest cas, es comparen amb humiliacions com l'ofensa, agressió i repressió que el país del senyor Morán va infligir a la resta territoris i nacions ibèriques, i que després de tota la desfeta i arruïnar les vides pròpies i alienes, encara els va rematar obligant-los a construir tal monument feixista. Perquè el símbol franquista per antonomàsia el van edificar a cop de fuet els “Rojos” perdedors de tots els segments i ideologies, i en condicions infrahumanes, no ho oblidem.

El Born no l'ha construït ningú, sinó que qui l'ha posat al descobert (un govern municipal democràtic legalment elegit a les urnes) s'ha limitat a aixecar-ne les runes, a diferència del despropòsit messiànic franquista de la Serra del Guadarrama; i sí, a la porta hi ha la bandera del nostre país; quina altra n'hi podia haver? O d'on eren els caiguts que van defensar Barcelona davant les bombes castellanes? I això ho sap tothom; fins i tot aquest personatge immobilista, nefast i retrograda que està sota mínims en tots els aspectes. Inclòs el del seu fetge...

Arxiu del blog

Aquest sóc jo... de vegades

Aquest sóc jo... de vegades

Dades personals

Encamp, Andorra la Vella, Andorra
Llicenciatura de Periodisme a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. ESADE Class of 1990 · Ciències Polítiques i de l'Administració · Politics 1979-1980 Locutor de “Los 40 Principales” a Ràdio Móra d’Ebre i a tota la xarxa d´emissores SER Meridionals on hi ha: Ràdio Reus, Ràdio Salou, i Ràdio Móra d’Ebre 1984-1985 Ràdio Popular de Reus (COPE). 1985-1987 Catalunya Ràdio. 1987-1995 Televisió de Catalunya (TV3) 1995-1997 Departament de Publicitat de la Cadena SER Catalunya 1997-2003 Generalitat de Catalunya, Gabinet de Mitjans de Comunicació i Oficina de Comunicació del Govern. Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. ADIGSA, Empresa Pública de la Generalitat de Catalunya 2003-2005 Director ACH RRPP BCN. 2005-2007 Última Hora Menorca. 2007 Redactor d'informatius a IB3 Radiotelevisió de les Illes Balears. 2007 Menorca Diario Insular. 2008-09 Quadrant de Menorca IB3Ràdio. 2008 El Temps. 2010 Quatre illes, IB3 Ràdio. 2011 fins a l'actualitat presentador programes audiovisuals als PPCC, Comunnity Manager i soci director del Taller de Comunicació "Bunistar&Perinno Produccions".

El meu més estimat

Publicacions, entitats i política

Seguidors

Ara en línia al blog

comptador visites